KURUMSAL
İŞ BANKASI EMEKLİLERİ HAKLARINI SAVUNMA İNİSİYATİFİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1- Derneğin adı "İŞ BANKASI EMEKLİLERİ HAKLARINI SAVUNMA İNİSİYATİFİ DERNEĞİ ‘dir. “
Derneğin merkezi İstanbul'dadır. Dernek yurt içinde şube açabilir.
DERNEĞİN AMACI, ÇALIŞMA KONU VE BİÇİMLERİ
Derneğin Amacı
Madde 2- Derneğin amacı
-İş Bankası emeklileriyle, görevden ayrılmadan veya görevden ayrıldıktan sonra ölen Banka mensuplarının eş ve yetimleri arasındaki dayanışmayı sağlamak,
- Üyelerinin İş Bankası, İş Bankası Emekli ve Munzam Sandıkları, İş Bankası A.Ş ‘ ni temsil eden Yönetim Kurulu Başkanlığı, yönetim kurulu üyeleri, Genel müdürlük ve diğer birimlere ve Her türlü Kamu ve Özel kurum ve kuruluşlara karşı hak ve çıkarlarının korunmasını sağlamak ,
- Her türlü yasal, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile ilgilenmek,
- İş Bankası Emekli ve Munzam Sandık vakfı delege seçimlerine Üyelerinin ve diğer Emeklilerimizin en üst düzeyde katılımı için tedbirler almak, Merkez , Şube , Temsilcilik, fahri temsilciliklerde sandık kurulları oluşturarak Emekli ve Munzam sandık genel kurullarında emeklileri temsil edecek azami sayıda delegelerin gönderilmesini sağlamak. Bu hususu kendisi için performans ölçütü yapmak,
- Üyeleri adına, Emekli ve Munzam Sandık Bilançolarını yakından takip etmek, gerekirse aktüer incelemesi yapmak, önerilerde bulunmak, Vakfın portföyündeki mal varlığının risk analizlerinin yapılmasını sağlamak ya da bizzat kendisi bu risk analizlerini yaptırmak. Bu hususta yine üyeleri adına çözümler önermek,
- Üyelerinin katılımcısı olduğu, İş Bankası Munzam Sandık Vakfının, İş Bankasına ortak olduğu müddetçe İş Bankası Hisselerinin Mülkiyet hakkının temsilinde İş Bankasının Milli Banka vasfını kaybetmemesi doğrultusunda politikaları desteklediğini üyeleri adına takip etmek, bunun aksine politikalar izlendiğinde üyeleri adına uyarmak ve İş Bankasının, Kurucusunun öngördüğü çizgide politikalarla idaresi konusunda gerekli uyarıları üyeleri adına yapmak ve gerekli tedbirleri almak.
Üyelerinin Katılımcısı olduğu TİBAŞ EMEKLİ Munzam Sandığı Vakfının güçsüzleştirilmesine ve bankamız üzenindeki kontrol ve hâkimiyetinin azaltılmasına neden olabilecek her hususta duyarlı, uyanık, dikkatli ve önleyici tedbirler geliştirici olmak. Bu nedenle, Munzam sandığı ve onu ilgilendirebilecek her türlü gelişmeyi Üyeleri adına izlemek, yapılacak vakıf senedi değişikliklerini üyeleri adına incelemek, gerekirse üyeleri adına bu değişikliklere karşı yasal yollara başvurarak engellemek.
Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Çalışma Biçimleri
Madde 3- Dernek yukarıdaki maddede belirtilen amacın gerçekleştirilmesi için;
Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Emekli Sandığı Vakfı ve Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı ile kamu kuruluşları nezdinde gerekli her türlü girişimde bulunur, gerektiğinde her türlü yasal hakkını ve yasal yolları kullanır.
Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, gösteri, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenleyebilir veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak üzere girişimlerde bulunabilir.
Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları, bilimsel çalışmalar ve sergiler düzenleyebilir.
Amacını gerçekleştirebilmek için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin edebilir, dokümantasyon merkezi oluşturabilir, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap, bülten,broşür, afiş ve diğer yazılı ve görsel yayınlarda bulunabilir.
Sosyal Medyada kendi adıyla sayfalar oluşturabilir, bilgi paylaşımı ve yorumlarda bulunabilir, tüm haberleşmeyle ilgili arşiv oluşturabilir, plan ve proje yaptırabilir ve bunlar için yarışmalar açabilir, sonucunu uygulayabilir, taşınmaz edinebilir ve satabilir.
Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul edebilir.
Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurabilir ve işletebilir.
Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açabilir, sosyal ve kültürel tesisler kurabilir ve bunları tefriş edebilir.
Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis edebilir.
Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf ve federasyon kurabilir veya kurulu bir federasyona katılabilir, gerekli izin alınarak derneklerin kurabileceği tesisleri kurabilir.
Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurabilir,
Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açabilir,
Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturabilir,
Amacın gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan ve kanunların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunabilir,
Derneğin Faaliyet Alanı
Madde 4 Dernek, sosyal alanda yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir.
DERNEĞİN KURUCULARI
Madde 5- Dernek Kurucularının adı ve soyadları, meslek veya sanatları, ikametgahları ve tabiiyetleri aşağıdadır.
Semih Ata Çınar (T.C. -----------)İş Bankası emeklisi, Acıbadem, Betül Sokak İnta 5 Sitesi A 7 Blok Daire 10 Kadıköy-İstanbul
Yolaç Bocutoğlu (T.C. -----------)İş Bankası emeklisi, Çakmak, Tavukçu yolu, Ağaoğlu My City, A1 Blok, Daire 47 Ümraniye - İstanbul
Ayşesin Huz (T.C. -----------) İş Bankası emeklisi, Bahçeşehir 1. kısım mah. Zirve Sokak Uphill Court sitesi 4AB Daire:3 Başakşehir - İstanbul
Suna Cap (T.C. -----------)İş Bankası emeklisi, Kızıltoprak Zühtüpaşa mah. Ömer Efendi Sok. Yakut Apt.10/10 Kadıköy/İstanbul
Nuray Yılankıran (T.C.-----------) İş Bankası emeklisi, Göztepe, Çiftehavuzlar, Gulden Sok. No: 30/9 Kadıköy- İstanbul
Oya Bener (T.C. -----------) İş Bankası emeklisi, Suadiye, Şaskınbakkal , Kazım Özalp Sok. Umut Apt. No 7/11 Kadıköy-İstanbul
Nural Aral (T.C. -----------) İş Bankası emeklisi , Ataköy 5. kısım E-1/7 blok C kapısı D: 63 34158 Ataköy-İstanbul
DERNEĞE ÜYE OLMA - ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMANIN ŞART VE ŞEKİLLERİ
Üye Olma Hakkı
Madde 6 - Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Emekli Sandığı Vakfı veya Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı statüleri çerçevesinde emeklilik işlemine tabi tutularak kendilerine yukarıda sözü edilen Vakıflardan herhangi birince aylık tahsis edilen emeklilerle, banka kadrosunda bulundukları sırada veya emekliye ayrıldıktan sonra ölenlerin yukarıda sözü edilen Vakıflarca kendilerine dul veya yetim aylığı bağlanmış, fiili ehliyete sahip ve 5253 Sayılı Dernekler Kanununda belirtilen kısıtlamalar kapsamında bulunmayan dul ve yetimleri derneğe üye olabilir.
Derneğe üye olmak isteyen bu isteğini, "Üyelik Başvuru Formu" düzenlemek suretiyle Yönetim Kuruluna bildirir.
Yönetim Kurulu talebi inceleyerek, içinde bulunulan yıl aidatının ödenmesi kaydıyla 30 (otuz) gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayarak, sonucunu başvuru sahibine yazı ile duyurmak zorundadır.Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir
Derneğin şube sayısı üçten fazla olduğunda dernek merkezinde kayıtlı bulunanların üyelik kayıtları şubelere aktarılır. Yeni üyelik müracaatları şubelere yapılır. Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri şube yönetim kurulları tarafından yapılır ve en çok otuz gün içinde bir yazıyla Genel Merkeze bildirilir.
Onursal Üyeler
Madde 7- Varlıkları Dernek için manevi bir değer taşıyan ve toplumdaki sosyal yerleri, kişilikleri veya eserleri ile derneğe, gayesi ve faaliyetlerinde önemli yardımlarda bulunan veya bulunabilecek kişilere Onursal üyelik verilebilir.
Onursal üyeler istedikleri takdirde aidat verebilirler.
Onursal üyelerin oy hakları yoktur.
Üyelikten Çıkma
Madde 8- Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir.
Üyelikten Çıkarılma
Madde 9- Tüzüğün 6. maddesinde belirtilen koşulların ortadan kalkması nedeni ile üyelik hakkını kaybedenlerle,
üyelik aidatlarını 38. maddede belirtilen zamanda ödemeyip, kendilerine yazılı olarak bildirildiği halde verilen ek süre içinde de bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlerin üyelikleri sona erer.
Dernek tüzüğüne ve yönetmeliklerine aykırı davranışlarda bulunmak,
Dernek düzenini bozucu, genel ahlaka ve adaba uygun olmayan davranışlar sergilemek,
Derneğin itibarının zedelenmesine veya maddi zarara uğramasına yol açmak,
Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Maddi zararın söz konusu olması halinde, tazminine ilişkin kanuni haklar saklıdır.
Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.
Kendi Arzusu ile Ayrılanların Yeniden Derneğe Girmeleri
Madde 10- Kendi arzuları ile dernekten ayrıldıktan sonra yeniden derneğe girmek isteyen üyeler, tüzüğün 6. maddesi hükümleri yerine getirilmek sureti ile derneğe yeniden kaydedilebilirler.
Üyelerin Hakları
Madde 11- Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır.
Dernek Şubelerinin Kurulu olduğu illerde ikamet eden üyeler, hem üyesi bulundukları Şubenin genel kuruluna, Şube delegesi seçilirlerse hem de merkez genel kuruluna katılma ve oy kullanma hakkına sahiptirler.
Türk Medeni Kanununun 69. maddesi gereği üyeler oy haklarını şahsen kullanmak zorundadır.
DERNEĞİN ORGANLARI
Madde 12- Derneğin organları şunlardır.
1. Genel Kurul
2. Yönetim Kurulu
3. Denetleme Kurulu
GENEL KURUL
Genel Kurulun oluşumu
Madde 13- Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Derneğin şubesinin açılması durumunda ise şube sayısı üçe kadar genel merkez ve şubelerinde kayıtlı üyelerden; şube sayısı üçten fazla olması durumunda ise genel merkezdeki kayıtlı üyeler şubelere nakledilerek şubelerin genel kurullarında seçilen delegelerden oluşur.
Genel Kurula katılana üyelerin aidat borcu bulunmaması gerekir.
Çağrı Usulü
Madde 14- Genel kurul;
Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan, Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Olağan genel kurul, 3 yılda bir, Nisan ayı içersinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır. Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.
Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Yönetim kurulunca, 13. Maddeye göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi düzenlenir. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az on beş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.
Bu çağrıda, çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantının günü, yeri ve saati de belirtilir. İlk ve ikinci toplantı günleri arasındaki süre 7 günden az 60 günden fazla olamaz.
Toplantı başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma nedenleri de belirtilmek suretiyle üyelere duyurulur. Geri bırakılan toplantının, geri bırakma tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler bu ikinci toplantıya, birinci fıkrada gösterilen esaslara göre yeniden çağırılırlar.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Yeri
Madde 15- Genel kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu İl de yapılır.
Toplantı Zamanı
Madde 16- Genel Kurul üç yılda bir Nisan ayında olağan toplantı yapar.
Genel kurul toplantısında en az aşağıda yazılı gündem görüşülerek gerekenler karara bağlanır.
1- Yönetim Kurulunun faaliyet ve hesap raporlarının okunması,
2- Denetleme Kurulu raporunun okunması,
3- Yönetim kurulunun ibrası,
4- Gelecek üç yıllık bütçenin görüşülüp karara bağlanması,
5- Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi yapılır.
6- Dilekler
Şubeler, Olağan genel kurullarını Merkez Olağan Genel Kurulundan en az iki ay önce yaparlar.
Toplantı Yeter Sayısı
Madde 17- Genel kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
Toplantının Yapılış Usulü
Madde 18- Dernek genel kurul toplantıları ilanda belirtilen veya üyelere bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Tüzüğün 17. maddesinde belirtilen tam sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir.
Toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, yeteri kadar başkan vekili ve yazman ile oy toplama memuru seçilir. Toplantının yönetimi genel kurul başkanına aittir. Yazmanlar genel kurul tutanağını düzenleyip başkan ve başkan vekilleri ile birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler yönetim kuruluna verilir.
Toplantıda Görüşülecek Konular
Madde 19- Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür.
Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
Madde 20- Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
Dernek organlarının seçilmesi,
Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,
Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
Derneğin diğer organlarının denetlenmesi ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınması,
Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması,
Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,
Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,
Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve açılmasına karar verilen şube ile ilgili işlemlerin yürütülmesi hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
Derneğin vakıf kurması,
Derneğin fesih edilmesi,
Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerin kullanılması,
Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,
Oy Kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri
Madde 21- Organların seçimi gizli oy ve açık döküm yöntemi ile yapılır. Organların seçimi dışında görüşmelerde oylar gizli veya açık olarak belirlenir.
Gizli oylar Toplantı Başkanı tarafından (Mühürlenerek) tasdik edilmiş kağıtların üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içinin boş olduğu gösterilen yeterli sayıdaki sandıklara atılması ile toplanan ve sonra açık dökümü yapılan oylardır.
Açık oylamada genel kurul başkanının belirleyeceği yöntem uygulanır.
Öneriler veya konular geçerli oyların fazlasına erişen oylarla kararlaştırılmış olur. Seçimlerde, seçime geçilmeden önce genel kurul başkanı tarafından seçim usulü ayrıntıları ile açıklanır ve oyların atılacağı sandıkların boş olduğu üyelere gösterilerek kapatılır. Oy verme Toplantı Başkanınca tasdik edilmiş boş oy pusulaları üzerinde üyelerce gereği yapıldıktan sonra veya bunlar yerine adaylar tarafından bastırılmış ve Toplantı Başkanınca onaylanmış oy pusulalarının mühürlü zarflara konularak oy sandığına atılması suretiyle yapılır. Asil üyeler için ayrı, yedek üyeler için ayrı oy kullanılır. Oy pusulalarına seçilecek asil ve yedek üye sayısından fazla isim yazılamaz. Yazılmışsa yukarıdan aşağıya doğru fazla yazılmış isimler geçersiz sayılır. Bir isim birden fazla yazılmışsa bir tanesi geçerlidir. Basılı listelerin üzerinde silinti, ekleme, çıkartma yapılabilir Yedekler için verilmiş oylar asiller için, asiller için verilmiş oylar yedekler için geçerli sayılmaz.
Giriş belgesi olmayanlar oy kullanamazlar.
Oy kullanacak üyeler oy pusulalarını sandık başındaki görevlilerden alacakları oy zarflarına koyduktan sonra, kimliklerini göstermek ve hazirun cetvelindeki isimleri karşısına imza koymak suretiyle oy sandığına atarlar. Oy verme işlemi bittikten ve başka oy kullanacak üye kalmadıktan sonra divan başkanının huzurunda sandıklar açılır ve oy ayrımına geçilir. Oy ayrımı bittikten sonra sonuçlar tutanağa işlenir ve sırası ile en çok oy alandan başlayarak organlarım asil ve yedek üyeleri belirlenir ve tutanağa geçirilir. Oy ayrımı sonucunda adaylar arasında eşit oy alanlar olursa, genel kurul huzurunda genel kurul başkanı tarafından ad çekme yolu ile kazanan belirlenir.
Derneğin feshi hakkında karar verebilmek için dernek üyelerinin en az 2/3’nin toplantıda hazır bulunması zorunludur. Birinci toplantıda bu çoğunluk sağlanamadığı taktirde ikinci toplantı, Dernekler Yönetmeliğinin 14. Maddesi hükümleri uyarınca en az yedi ve en çok altmış gün sonra yapılır. İkinci toplantıda hazır bulunan üye sayısı, dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz, bu şart sağlandığı takdirde fesih keyfiyeti görüşülür. Ancak bu suretle yapılan toplantı ve müzakere sonunda fesih hakkında verilecek kararın, toplantıya katılan üyelerin en az 2/3’nin oyu ile alınması gereklidir.
YÖNETİM VE DENETİM KURULLARI
Yönetim Kurulu Ne Suretle Seçileceği - Asil ve Yedek Üye Sayısı - Görev ve Yetkileri
Madde 22- Yönetim kurulu Genel Kurulca üç yıl için seçilen en az 7(Yedi) asil üyeden oluşur. Yedek üye sayısı 7(yedi) dir. Asil üyeliklerde boşalma olduğu taktirde oy sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.
Yönetim kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine veya bir üçüncü kişiye yetki vermek,
Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,
Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak,
Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
Genel kurulun verdiği yetki ile şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,
Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak,
Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,
Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,
Bütçenin uygulanmasını sağlamak,
Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,
Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
Yönetim Kurulu ilk toplantısında görev bölümü yaparak bir başkan ve iki başkan yardımcısını, genel sekreterini ve saymanını seçilenler arasından belirler. Yönetim Kurulu ayda en az bir kez dernek ikametgâhında, önceden kararlaştıracağı gün ve saatte ve üye tam sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunuşu ile toplanır. Kararlar oy çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu çoğunluğu sağlamış sayılır.
Her yıl en az iki yönetim kurulu toplantısına, bilgi ve görüş alışverişinde bulunulmak üzere, Şube Yönetim Kurulu Başkanları da davet edilir.
Yönetim Kurulu başkan ve üyelerine aylık, hakkı huzur veya başka nam altında herhangi bir ücret ödenmez. Ancak gerekli görev yolculuklarında kendilerine ödenecek yollukların miktarı, üst sınırı genel kurulca belirlenmek koşulu ile yönetim kurulunca belirlenir. Bu hüküm Şube Yönetim Kurulu başkan ve üyelerini de kapsar.
Yönetim Kurulunun Yedek Üyelerle Tamamlanamaması
Madde 23- Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.
Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin Sulh Hukuk Hakimi duruşma yaparak, dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.
Denetleme Kurulu
Madde 24- Denetleme Kurulu Genel Kurulca üç yıl için seçilen 3 (üç) üyeden oluşur, yedek üye sayısı 3 (üç) tür. Asil üyeliklerde boşalma olduğu taktirde yedek üyelerin göreve çağrılmaları zorunludur.
Denetleme kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
A) Derneğin bütün hesaplarını denetlemek ve incelemek,
B) Hesap defterlerinin düzenli işlenmesini ve harcamaların bütçeye uygunluğunu kontrol etmek
C) Noksan ve usulsüz görecekleri hesap ve harcama işlerinde yazı ile Yönetim kurulunu uyarmak,
D) Dernek için önemli görecekleri konularda Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak.
E) Gerek gördüğünde şubelerin işlemlerini denetlemek,
F) Hesap dönemi sonunda düzenleyecekleri raporu genel kurula sunmak,
G) Dernekler kanunu ve bu tüzükte gösterilen diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
Denetleme Kurulu üyelerine aylık, hakkı huzur veya başka nam altında herhangi bir ücret ödenmez. Ancak gerekli görev yolculuklarında kendilerine ödenecek yollukların miktarı, üst sınırı genel kurulca belirlenmek koşulu ile yönetim kurulunca saptanır. Bu hüküm Şube Denetleme Kurulu üyelerini de kapsar.
Başka Organlar
Madde 25- Dernekte başka organlar da kurulabilir.
Ancak bu organlara genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.
ŞUBELER
Şubelerin Açılması
Madde 26- Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini vegenel kurullarınca yetki verilen yönetim kurullarının yetkili kılacakları en az üç kişinin imzaladığı Kuruluş Bildirimini ve aşağıda belirtilen eklerini şubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirliğine verirler.
-Şube kurucuları arasında tüzel kişiliklerin bulunması halinde; bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluşuna ait belgeler ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın fotokopisi,
-Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin fotokopileri,
- Geçici yönetim kurulu üyeleri ile yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, yerleşim yerlerini ve imzalarını belirten liste,
- Şube açılması için yönetim kuruluna verilmiş yetkiyi gösteren genel kurul kararının fotokopisi,
- Kurucu olarak yetkilendirilmiş kişiler için alınmış dernek yönetim kurulu kararı fotokopisi.
Şubelerin Görev ve Yetkileri
Madde 27- Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.
Şube kurucularının, şubenin açılacağı yerde en az altı aydan beri ikamet etmeleri koşulu aranır.
Şube Organları
Madde 28- Şube organları
1. Genel Kurul
2. Yönetim Kurulu
3. Denetim Kurulu’dur.
Şube Genel Kurulları
Madde 29- Şube Genel kurulları şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur.
Yönetim kurulu, yedi asıl ve yedi yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir. Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şube’de de uygulanır.
Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar. Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, Şubat ayı içersinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadırlar.
Şubeler, şube sayısı üçe kadar genel merkez genel kurulunda tüm üyelerin doğrudan katılımı ile; şube sayısı üçten fazla olması durumunda ise, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla ise bu üyeler içinde bir olmak üzere şube genel kurulunda seçilecek delegeler aracılığı ile genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.
Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.
Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar
Şube Genel Kurul Toplantılarında Görüşülecek Konular
Madde 30- Aşağıdaki konular şube genel kurullarında görüşülerek karara bağlanır:
A) Yönetim ve denetleme kurulları raporlarının okunması,
B) Raporlar üzerine görüşme açılması,
C) Yönetim kurulunun ibrası,
D) Gelecek dönem bütçesinin görüşülüp aynen veya tadilen tasdiki
E) Yönetim ve Denetleme Kurulları asil ve yedek üyelerinin seçilmesi
F) Dilekler.
Şube Genel Kurullarında tüzüğün 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ve 21'inci maddelerine uygun işlem yapılır. Yönetim ve Denetleme Kurulları raporları, şube genel kurulundan yeterli bir süre önce üyelerin bilgisine sunulur.
Şube Yönetim Kurulu
Madde 31- Şube yönetim kurulları 7 (yedi )asil ve 7 (yedi) yedek üyeden ibaret olmak üzere şube genel kurulunca seçilir. Şube yönetim kurulları ilk toplantısında aralarından bir başkan, bir başkan yardımcısı bir sekreter ve bir sayman üye seçer.
Şubeler bölgelerinde Yönetim Kurulu başkanı tarafından temsil edilirler.
Şube Yönetim Kurullarının Görev ve Yetkileri
Madde 32- Şube yönetim kurullarının görevleri, tüzüğün üçüncü maddesinde kaydedilen üyeler arasındaki dayanışmayı devam ettirmek, Derneğin amaçları doğrultusunda Merkez Yönetim Kuruluna öneri ve isteklerde bulunmak, bu doğrultuda üyelerin isteklerini belirtmek, üyelerin sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile ilgilenmek, varsa Şube lokalinin idaresini sağlamak, toplu halde geziler tertip etmek, üyelerin dileklerini merkez yönetim kuruluna bildirmek ve merkez yönetim kurulunca alınacak kararları uygulamaktır.
Şube yönetim kurulları derneğin bünyesini ilgilendiren bildiri yayınlama, herhangi bir makama dernek adına yazılı veya şifahi müracaatta bulunmak yetkisini haiz değildir.
Şube Organlarının sorumlulukları
Madde 33- Her şubede genel kurul ve yönetim kurulu ile denetim kurulu veya denetçi bulunması zorunludur.
Bu organların görev ve yetkileri ile şubelere ilişkin diğer hususlar hakkında 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve Dernekler yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Şube Denetleme Kurulu
Madde 34- Şube denetleme kurulu 3 asil ve 3 yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir. Bu kurul denetleme görevini dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde merkez yönetim kuruluna, şube yönetim kuruluna ve toplandığında şube genel kuruluna sunar.
Merkez denetleme kurulu şube muamelatını da denetlemeye yetkilidir.
Şubelerin Kapatılması
Madde 35- Şubelerin dernek tüzüğü, dernekler kanunu, genel ve sosyal mevzuata ve merkez yönetim kurulu kararlarına aykırı davranışları halinde, merkez yönetim kurulunun önerisi ile kapatılmasına, Genel Kurulca karar verilebilir.
Şube Bütçesi, Gelirleri, Tahsilatları
Madde 36- Şube gelir ve gider bütçesi merkez yönetim kurulunca tasdik edilen esaslar dairesinde yürütülür.
Üye aidatı veya teberru sureti ile şubelerce yapılacak tahsilat, derhal merkez hesabına yatırılır.
Şube giderlerini karşılamak üzere merkezce ayrılacak fon, şubeler hesabına alacak kaydedilir. Şubelere ait cari hesap faiz ve gelirleri ile lokalden ve sair suretle elde edilecek gelirlerin keza merkez hesabına yatırılması zorunludur.
Temsilcilik Açma
Madde 37-Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.
ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ
Madde 38- Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği Ek-3’te yer alan) Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde ve bir yazı ekinde mülki idare amirliğine verilir
Şube genel kurullarına ilişkin bildirimlerin birer örneği Dernek merkezine de gönderilir.
Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.
Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi
Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.
Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur
Değişikliklerin Bildirilmesi
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
DERNEĞİN GELİRLERİ
Madde 39- Derneğin gelir kaynakları,
Üye aidatı,
Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, eğlence, temsil, konser,gezi, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
Bağışlar ve yardımlar,(Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak yardımlar)
Üyelerin haklarını korumak için yasal işlemlerle ilgili üyelerden toplanacak hakiki masraf karşılıklarından oluşur. (Yasal İşlemler nedeniyle yapılacak harcamaların, Masraf belgelerindeki yazılı meblağların toplamının dernek üye sayısına bölünerek bulunacak üye başına masraf payıdır.)
Yıllık Aidat Miktarı
Madde 40-Dernek üyelerinin ödeyeceği aidat miktarı Genel Kurulca belirlenir. Yıllık aidat miktarı 20.- Türk Lirasıdır.
Yıllık aidatlar ilk yıl için peşin 10.TL olarak tahsil edilecek sonraki yıllarda 20.- TL tahsil edilecektir. Tahsilat ilgili yılın ocak ve temmuz aylarında, iki eşit taksitte yapılacaktır.
DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ
Madde 41- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Defter ve Kayıtlar
Madde 42- Dernek aşağıda yazılı defterleri tutar.
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2-Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
5-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
6-Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.
b)Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-(a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
Defterlerin Tasdiki
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç), kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi
İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yılsonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
Beyanname Verilmesi
Madde 43-, Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından ilgili mülki idare amirliğine verilir.
Gelir ve Giderlerde Usul
Madde 44- Gelir ve gider belgeleri;
Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği buluna) “Gider Makbuzu” veya “Banka Dekontu” gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.
Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.
Alındı Belgeleri
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Yetki Belgesi
Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden ve Ek-19’da yer alan Yetki Belgesi dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.
Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır
Derneğin İç Denetim Şekilleri
Madde 45- Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir
Tüzük Değişikliği
Madde 46- Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin Feshi
Madde 47- Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler tüzüğün 14. maddesine göre ikinci toplantıya çağırılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olmaması kaydıyla mevcut üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir.
Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.
Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazıyla bildirilir. Fesih kararı ile birlikte, derneğin mal varlığının tasfiyesi ve devri konusunda Genel Kurul karar verir.
Tasfiye ve intikal, mahalli en büyük mülki amirliğinin emirleri doğrultusunda yapılır.
Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde İŞ BANKASI EMEKLİLERİ HAKLARINI SAVUNMA İNİSİYATİFİ DERNEĞİ” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Türk Medeni Kanununun Uygulanması
Madde 48- Dernek tüzüğünde hüküm ya da açıklık bulunmayan durumlarda Dernekler Kanunu, Dernekler Yönetmeliği ve bu kanun ile yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 1- İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.
Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;
Adı ve Soyadı : Görev Unvanı :
Semih Ata Çınar Yönetim Kurulu Başkanı
Yolaç Bocutoğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ayşesin Huz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Nuray Yılankıran Yönetim Kurulu Üyesi (Genel Sekreter )
Suna Cap Yönetim Kurulu Üyesi ( Sayman)
Oya Bener Yönetim Kurulu Üyesi
Nural Aral Yönetim Kurulu Üyesi